Förbättra din jord

 

Bra jord – så gör du 

Att lyckas i trädgården kräver en bra jord, sol och vatten. Man brukar säga att man har gröna fingrar när man lyckas väl i trädgården men skulle mer vilja säga att fingrarna mer är åt det bruna hållet. Med en bra jord skapar du rätt förutsättningar för att lyckas, en grundläggande del i trädgården.

I låd- och krukplanteringar är det svårare att klara sig utan att behöva köpa jord, men det går. Genom att använda kompost, lite sand och mull kan du ersätta den jord på påse som handlas varje år. Går även bra att återbruka lite av den jord du haft tidigare år, försök då att plantera andra blommor och växter för att undvika sjukdomar som kan bli när jorden utarmats. Ibland kan jorden tappat sin fina struktur men kan fås upp på nytt genom att tillföra mull, dvs förmultnade växtdelar tex torv, bark mm. 

Näring kan tillföras på ett oräkneligt antal sätt, allt från hönsgödsel, kompost, nässelvatten, kogödsel, eller guldvatten (rekommenderas till växter som enbart är till för blomning). För flytande näring är en bra grundregel 1 del näring och 10 delar vatten, denna blandning kan ges under vår, sommar och tidig höst. Under hösten vill man att trädgården och dess växter ska börja förbereda sig för vintern och därför bör näringsämnen som kväve (N) minskas. 

I trädgårdslandet och rabatterna kan man med fördel vända ner gamla växter, löv och gräsklipp under hösten. Genom att höstgräva med spade eller grep innebär det att du vänder jorden upp och ned, under vintern fryser jorden och blir härligt porös till vårsådden. Vissa förespråkar täckodling, ett odlingssätt som innebär att man odlar utan att behöva gräva, fungerar bättre på större växter som tex potatis, pumpa och squash.